Fårö

CAMPING OCH BAD

Den mest besökta stranden heter Sudersand och där finns också restauranger och camping. Ett annat bad är vid Ekeviken, dock är det förbjudet att campa i området. Norsta Auren är en inofficiell strand på ca 8 km som jag skrivit om i eget inlägg (men den bästa!). Solhaga camping finns också där tiden verkat stanna på 70-talet. Enkelt men billigt. Tälta kan man alltid göra en natt på något naturskönt ställe. Dock kan det vara svårt att få i tältpinnarna då det är mycket sten överallt! 

 
NORSTA AUREN


Ett ställe som står omnämnt i vissa turistbroschyrer men som inte visar vägen dit - men som du får här! Norsta Auren är ett ca 8 km lång sandstrand som lever i skymundan då det är Sudersand och Ekeviken som är de stora badställena. Länge var detta också ett tillhåll för nakenbadare (och kanske är fortfarande på vissa delar). Stranden och dess omgivningar för tankarna till utlandet och trots att fler och fler upptäcker det är det mycket gott om plats. Norsta Auren ligger längst upp på Fårö och kan nås på två sätt. Dels genom det mer officiella sättet genom att parkera vid Fårö fyr och sedan vandra västerut. Jag föredrar att välja det andra, men som möjligen inte alla vill att man nämner... Här åker man in brevid en gård och en skylt med "förbjuden infart". Därefter väntar en passage genom skogen av typen traktorväg. Väl framme brukar det vara en hel del bilar parkerade mellan träden, men som sagt stranden är stor så det är inget att oroas över! Här brukar det också stå en bajamaja vilket tyder på att platsen är ganska välbesökt trots allt.

Vägbeskrivning från det man åker av färjan på Fårö:

https://maps.google.se/maps?saddr=v%C3%A4g+699&daddr=Ok%C3%A4nd+v%C3%A4g&hl=sv&ie=UTF8&sll=57.871555,

 

RAUKAR

Fårö består av ett kargt landskap av klappersten, enbuskar och martallar. Här finns också stora raukområden som man inte får missa. De största finns vid Langhammar där man med fördel kan börja för att sedan åka mot de andra områdena. Följ vägen från färjan och sväng av vid skylten Langhammar:
https://goo.gl/maps/UUAwr
Här finns ett utedass och bra parkeringar. En härligt slät asfaltsväg ända fram som inbjuder till körning då det inte är mötande trafik!

Åk sedan vägen tillbaka en bit och sväng höger till Helgumannens fiskeläge. Ett litet fiskeläge som ligger ensamt och öppet. Stanna gärna och ta fram fikakorgen! Därefter följer ett långsträckt raukområde (sveriges största), Digerhuvud, som inte minst barn tycker är spännande att spring omkring i! Det finns parkeringar utmed hela kustremsan så det är bara att välja var man vill stanna. Husbilar ställer sig ofta här för natten och passar på att njuta av solnedgången i havet. Även här finns utedass på många av parkeringarna. Fin asfalt här också!
https://goo.gl/maps/B1RSe

En ofta avfotograferad rauk finns på ett annat ställe som heter Gamle hamn. Den kallas för både "kaffepannan" och "pojken och hunden". Välj själv om något påminner om dess form! Här har i många år också funnits en skoutställning där några konstnärer samlat på strandfyndade skor och gjort en imponerande utställning i skogen och på klapperstensstranden. Om den är kvar missa den inte. Den utgår från samma parkering som till rauken. Här är vägen inte asfalterad utan brukar bitvis vara lite gropig. Parkering med utedass. Finns en liten äng som man kan slå upp ett tält (vilket jag gjort!).
https://goo.gl/maps/rI3IN


FIKATIPS!

Ett litet tips på bra fika, att avnjuta på plats eller ta med! Stället heter Sylvis Döttrar och ligger på vägen mot Ekeviken strax efter livsmedelsaffären.

Läs mer på deras sida: https://sylvis.dinstudio.se/

Vägbeskrivning från färjan: https://goo.gl/maps/0pxn4

 

MYRLEJON

Myrlejonen lever på Fårö i naturreservatet Ullahau. Ett livsfarligt djur - om man är myra. I de stora flygsandsområdena i reservatet finns de att beskåda och ser ut så här.

Det stora området av sanddyner bildades under första hälften av 1700-talet, sannolikt som en följd av alltför omfattande skogsavverkning och bete. Här lever alltså myrlejonet och ligger nedgrävt i sanden i botten på en trattformig fångstgrop. När en myra eller något annat småkryp råka falla ned i gropen, sprätter myrlejonet sand på sitt offer så att det halkar allt längre ned mot gropens botten. Till slut griper myrlejonet tag i sitt byte med sina långa taggiga käkar och drar ned det i sanden.(Källa: Länsstyrelsen).

Vid reservatet finns parkering och informationsskyltar. Vägbeskrivning från färjan: https://goo.gl/maps/Iu6DW

 

BERMAN PÅ FÅRÖ

Det känns nödvändigt att nämna något om Ingmar Bergman i samband med Fårö. Förmodligen den mest kända fåröbon! Vill man stanna till vid hans grav finns den vid Fårö kyrka. Strax norr därom finns ett nybyggt Bergmancenter, värt ett besök för den som är intresserad av Bergman, hans liv och filmer.

Det alla undrade medan han levde och bodde på Fårö var just var han bodde. Övriga öbor höll det hemligt så gått det gick, här ligger det i alla fall: https://goo.gl/maps/KLEYY. Idag ägs Ingmars egendomar av stiftelsen Bergmangårdar och är öppet för konstnärer och forskare - förutsatt att man sökt. 

Kontakt

Mats Bogren m.bogren@outlook.com